Op micro avontuur met je hond | 3-stappenplan puppy training

Je hebt ze ongetwijfeld al gelezen, de prachtige verhalen over die speciale band tussen hond en mens. Ik kan je zeggen, ze zijn écht waar!

Spike is mijn compagnon de route sinds 2020 en we hebben al zotte dingen samen gedaan. Hij veroverde harten in Nederland, Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk. In die volgorde hebben we al vele avonturen samen beleefd. 

Onze avonturen zijn mogelijk dankzij de opvoeding en de tijd die Spike gekregen heeft om deze fysiek en mentaal aan te kunnen. Hoe deed ik dat dan precies?

To do nr. 1 : respecteer de 5-minuten regel

Wat super belangrijk is, is dat je vanaf puppy leeftijd goed de regel respecteert van de 5 minuten per levensmaand. Is je puppy 3 maand oud? Wel dan mag je ze maximaal 15 minuten laten wandelen.

Wilt dat dan zeggen dat je je wandelingen moet gaan beperken tot dat kwartiertje? Neen hoor, er is de mogelijkheid van de honden-wandel-rugzak. Spike droeg ik alle andere tijd netjes op mijn rug. We gingen zelfs op wandelweekend met die rugzak. Hij vond het geweldig!

Als ik er nu op terugblik was het wel hilarisch hoe we op pad gingen, zo met die oude dagrugzak. Zo grappig als je hem er zag inzitten. 

    
Ik heb wel wat moeten zoeken om een degelijke draagzak te vinden voor Spike. Demeeste zijn geschikt voor honden die klein blijven. Zo'n medium size hond groeit wel flink op een jaar tijd en qua gewicht zit je dan snel op meer dan 10 kilogram.    

Uiteindelijk heb ik deze aangeschaft omdat die ook kon functioneren als slaapbench mochten we niet in een tent slapen. Bovendien was deze stevig genoeg om ook te dragen tijdens het fietsen.

Wat voor mij ook belangrijk was bij de keuze was dat Spike kon neerliggen tijdens het wandelen als hij daar behoefte zou aan hebben.

Ja, ik had me bij de komst van Spike voorgenomen dat ik hem maximaal ging integreren in mijn leven. Zo zou hij ook meegaan bij klanten terwijl ik me verplaats op zo een ecologisch mogelijke manier. 

 

To do nr. 2 : start-to-run voor honden & commando's.

Tweede belangrijke regel is dat, eens je hond een jaar oud is, je er een échte start-to-run met doet. 

Je bouwt op vanaf nul met ja, ook het wandelen om de zoveel minuten. Jij bent misschien een ervaren loper, maar je hond niet. Respecteer zijn recuperatie, zijn groeiende botten en zijn uithouding

Het voordeel van zo'n start-to-run is dat je hem specifieke commando's kan aanleren die je later veel zal nodig hebben tijdens je trektochten. Want geloof me, je prijst jezelf gelukkig als je je maatje in veiligheid kan houden dankzij die commando's!

Denk vooraf goed na hoe je het gaat aanpakken. Best is ook dat je instructies andere zijn voor bepaalde activiteiten dan deze die je dagdagelijks gaat gebruiken. Honden zijn best slim en op die manier weten ze in welke vibe of context ze zich bevinden. 

Niet mijn meest flatterende :-)

Zo heeft Spike 3 sets aan basis-instructies: de dagdagelijkse, typische voor tijdens onze loopjes en een laatste set voor tijdens onze trektochten en meerdaagse wandelingen.

Ik heb dat op voorhand voor mezelf neergepend en me er zelf strikt aan gehouden.  Tijdens het lopen zijn alle bevelen in het Engels. Run, left, right, down, walk, pull, etc... Voor de trektochten zijn er de skills die hij nodig heeft zoals kruipen, achteruit, op, onder, door, zwem, vuil (als hij dingen van de grond wil opeten), privé, auto, fietser, wandelaar. 

Het zijn er best een pak maar hij verstaat ze allemaal. Hij weet perfect wat er van hem wordt verlangd op dat moment. 

Hij weet het onderscheid tussen auto, fietser en wandelaar.: bij auto weet hij dat hij heel dicht tegen me aan moet komen aan de linkerzijde, bij fietser weet hij dat daarbij het neerzitten als extra moet en bij wandelaar weet hij dat hij als er een hondje bij is er met een boog omheen moet lopen. 

Dat vergt tijd, veel tijd en het is ze niet op 1-2-3 aangeleerd. Reken op totaal 2 jaar maar als ik nu zie hoe flink en vlot alles verloopt, heerlijk! Spike kan en mag hierdoor ook overal mee en binnen. Hij gedraagt zich heel voorbeeldig en correct.

Oooh...en vergeet je entourage niet. Ook het opvoeden van je gezin is hierin cruciaal. Leer hen dezelfde structuur van je commando's aan. Kijk erop toe dat ze deze ook in dezelfde situaties consequent toepassen. 

To do nr. 3 : Outdoor slapen training


Wanneer je droomt van ook effectief aan wildkamperen te gaan doen, test dat dan eerst even uit tijdens de puppy fase. Zo ontdek je wat werkt voor jou, de hond en jullie beiden samen. 

Investeer hiervoor nog niet direct in het duurste en beste materiaal. Rond februari en kijkend naar het weerbericht, komt bij mij steevast die oude tent van zolder. Wanneer ze enkele dagen droog geven, zet ik ze op en slaap erin samen met Spike.


Zo heb ik geleerd wanneer Spike het te koud of te warm heeft 's nachts. In welke toestand hij zich het gemakkelijkste voelt. Wat ik zeker dien mee te sleuren en wat niet voor zowel mezelf als voor hem.

Eens je ziet dat je hond de tent graag heeft, kan je gaan investeren. Decathlon is dé winkel voor deze dingen. Hun Forclaz team heeft de afgelopen jaren mooi werk geleverd en het materiaal is én degelijjk én betaalbaar. Ik ben een grote Forclaz lover en kan het oprecht iedereen aanraden.


Ik ben heel basic gestart. Want als je ze van het begin te hard verwend, dan moet je een pak gaan meesleuren. Een lichtgewicht thermische folie, een matje, een goede slaapzak en een lichtgewicht dekentje is waarmee wij van maart tot oktober mee op tocht kunnen.
Ook een goede hangmat heb ik aangeschaft. En dat vindt Spike zalig. Zowel de vaste als deze die we vanaf mei tussen onze bomen hangen. En ja, ook daar slapen wij 's nachts regelmatig in.

To do nr. 4 : Gewenning aan verschillende geluiden


Hier had ik beter kunnen handelen maar Corona heeft ervoor gezorgd dat ik deze training niet helemaal kon doen zoals ik voor ogen had. En eens we uit die tijd waren, was het voor vele dingen al te laat.

Ga niet steeds gaan wandelen in de volle natuur met je hond. Neem hem mee op de trein, in een drukke stad, op restaurant, eens op café, etc... Dompel hem onder in je wereld.

Let gewoon goed op zijn/haar gedrag. Te veel lawaai, drukte geeft hen stress. Als ze helemaal in elkaar krimpen, verlaat dan de situatie. Terg het diertje niet nodeloos lang. Hun angst zal anders alleen maar groter worden.

Ga ik alles uit de weg waarvan hij bang is? Neen. Zo is hij geen fan van de trein. Zijn stress level is wat hoger dan normaal maar niet uitgesproken. Spike weet dat het hem ergens brengt waar hij graag is. Ik toon op die momenten vooral begrip en maak dat hij het zo comfortabel mogelijk heeft. Na een kwartiertje ligt hij rustig neer.

Vertel ook steeds wat er gebeurd tegen je hond, je stem stelt ze op hun gemak. En als jij rustig blijft, dan blijven zij dat ook in vele gevallen. Gaan ze er wat over en kunnen ze de angst zelf niet meer onder controle krijgen? Neem ze dan dicht bij je, geef hen een veilige gevoel en geborgenheid

 

Erken hun angsten. Ook wij moeten ze soms wat overwinnen, niet? En met geduld, liefde en begrip lukt ons dat, of toch bijna. Pas dat ook toe bij je hond.

Zo was Spike bang van water. Hij kreeg hiervoor zwemlessen. Nu durft hij in de beek of een zwemmeke doen. En als ik de rivier overzwem, zal hij me zeker volgen. Heerlijk!

To do nr. 5 : Leer je hond lezen!

Houd steeds veiligheid van je hond in het achterhoofd. Respecteer het karakter van je hond. Zo is Spike best wel een angsthaas. Het heeft dan ook geen zin om hem te gaan pushen in bepaalde dingen of situaties. 

En het heeft al zeker geen nut om boos te worden als hij in onze ogen 'een belachelijk gedrag' vertoont. Opnieuw is het begrip, geduld en liefde die hier de juiste oplossing bieden.

Kijk naar hun lichaamshouding, probeer te begrijpen wat ze je willen zeggen. Geef ze je aandacht en duw ze niet zo maar weg. Jouw afwijzing voelt ook voor hen kwetsend aan. 

Laat ze ook een hond zijn! Een hond mag best ook wel eens koppig of eigenzinnig zijn. Een hond mag zich rollen in de modder, in de beek springen, snuffelen en op verkenning gaan. Overdonder ze niet met instructies, maar geef ze wanneer het nodig is. 

En alsjeblieft, sla en roep niet op je hond! Slinger niet continu 'Neen!' 'Hier!' rond diens oren. Je krijgt een betere hond door positieve beloningen toe te passen. Trust me.

Reacties

Populaire posts