donderdag 29 november 2012

start 2 run - Met of zonder?

Momenteel zijn er enkele vriendinnen die aan het start2runnen zijn. Heerlijk is het om hen bezig te zien. Ik tracht hen wat bij te staan op het gebied van motivatie en volhouding. Na mijn trainingen op dinsdag en donderdag, probeer ik er te zijn voor hen. Hierdoor tetteren ze er vrolijk op los en is het zo voorbij. Doet altijd deugd om hen met een big smile op hun gezicht huiswaarts te zien keren: alweer een training afgewerkt.

Maar ik besef ook dat ik het doe voor mezelf en mijn mentale gerustheid. Ik haatte lopen tot het diepste van mijn tenen. Ik kon het ook niet, na 100m stond ik bloedrood aan de kant te hijgen. Wat een stomme sport.

Enkele vriendinnen waren begonnen met lopen en daagden mij uit. Dat was voor mij de rode lap op de stier. Ik iets niet kunnen? Wacht maar...en zo plugde ik ons Evy in de oren en begon...helemaal alleen in putteke winter. Precieze datum was 2 december 2007. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb deze start 2 run afgewerkt. Ik liep mijn eerste wedstrijd en hup ik was vertrokken.

Grote fout die ik maakte was dat ik veeeeel te snel liep bij iedere training. Hartslag 170 was gebruikelijk want ja, kijk eens, ik kan telkens 10km/u halen. Flink hé?

Dat dit dom is en fout is heb ik proefondervindelijk geleerd gekregen op de 20km van Brussel. Nog een datum die in mijn geheugen gegrifd staat: 31 mei 2009. Ik heb me letterlijk doodgelopen die dag.

Ik voel dat ik waak over mijn vriendinnetjes als een hond over zijn jongen: dat ze alstublieft niet diezelfde fout maken als ik. Traag lopen dames, traag lopen. Dit is de sleutel om goed te kunnen lopen. Je moet aan niemand bewijzen dat je snel kan lopen. Spaar dat voor jullie eerste wedstrijd ;-)

Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan je looptempo. Loop dus niet extra hard om je hartslag sneller omhoog te krijgen als je je conditie wil trainen. Je hartslag wordt niet alleen bepaald door de intensiteit van de inspanning die je doet. Ook temperatuur en wind , maar ook stress en vermoeidheid spelen een rol. Dat je hartslagmeter de ene dag sneller alarm slaat dan de andere, heeft dus ook daar mee te maken. Maar luister er dan ook naar!

Dus aan alle start to runners, recreatieve runners, tussendoorrunners, gelijk welke soort runners: op duurtraining is het verstandiger om traag te lopen en binnen de juiste hartslagzone. Koop die hartslagmeter en -horloge. Er zijn hele goede basismodellen op de markt voor een schappelijke prijs. In Decathlon vind je al een goed exemplaar voor nog geen € 25,00. Kerst en nieuwjaar komt er aan. Goed ideetje....

Hou je hartslag dus zeker onder die 150 maar nog verstandiger is: ga bij een club en laat jullie begeleiden. Please?
 

3 opmerkingen:

 1. Wow, Wiske, even je vorige blog gaan lezen over Brussel. Wat een verhaal, ik kan geloven dat je geschrokken bent en versta je oproep nog meer dan ik al deed. Gelijk heb je, hopelijk lezen veel mensen dit en nemen ze je advies aan, het is te belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Wisken. Vandaag voor het eerst in mijn leven gelopen met een hartslagmeter. Het lopen voelde soepel aan, maar zo lang ik liep, heb ik de bpm niet kunnen laten zakken tot onder de 160. Zelfs aan schildpaddentempo (ik viel bijna omver, zo traag), bleef ik in het rood. Vreemd, hé? Ik stuur je een langere, meer gedetailleerde versie van mijn eerste herbegonnen loopje door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen mailadres van je, dus hier ga ik:
   http://epsteinenik.blogspot.be/2012/12/de-eerste-pasjes.html

   Verwijderen